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TITLE 405 OFFICE OF THE SECRETARY OF
FAMILY AND SOCIAL SERVICES

LSA Document #05-200(F)

DIGEST

Amends 405 IAC 1-11.5-2 to allow for the reimbursement of services provided by certified physical therapists’ assistants. Amends
405 IAC 5-22-8 to provide supervision requirements for services provided by certified physical therapists’ assistants. Effective 30
days after filing with the Secretary of State.

405 IAC 1-11.5-2
405 IAC 5-22-8

SECTION 1. 405 IAC 1-11.5-2 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

405 IAC 1-11.5-2 Reimbursement methodology
Authority: IC 12-15-21-2; IC 12-15-21-3
Affected: IC 12-15-13-2

Sec. 2. (a) The office shall establish fee schedules with maximum allowable payment amounts for services and procedures:
(1) covered under the Medicaid program; and
(2) provided by eligible physicians, LLPs, and other NPPs.

(b) The reimbursement for services of physicians and LLPs shall be determined as follows:
(1) Reimbursement for services of physicians and LLPs, except services of the physicians in subdivisions (3) through (10), shall
be equal to the lower of the following:

(A) The submitted charges for the procedure.
(B) The established fee schedule allowance for the procedure. The statewide established fee schedule allowance for the
procedure is based on the Medicare relative value unit for an Indiana urban locality multiplied by the conversion factor for the
procedure as established by the office of Medicaid policy and planning (office).

(2) If no Medicare relative value unit, as defined in this section, exists for a procedure, reimbursement will be established as
follows:

(A) Relative value units may be:
(i) obtained from other state Medicaid programs; or may be
(ii) developed specifically for the Indiana Medicaid program, subject to review by the Medicaid director.

(B) For laboratory procedures not included in the Medicare Part B fee schedule for physician services, reimbursement will be
made using the fee value in the national Medicare clinical laboratory fee schedule.

(3) The office may set reimbursement for specific procedure codes using a different methodology from that specified in
subdivisions (1) and (2) in order to preserve access to the specific service.
(4) Reimbursement for services of anesthesiologists shall be based on a statewide fee schedule. The statewide fee schedule for
anesthesiology services is based on the total base and time units for the procedure multiplied by the conversion factor as established
by the office.
(5) Reimbursement for services of assistant surgeons shall be equal to twenty percent (20%) of the statewide fee schedule for
physician and LLP services as established under subdivision (1).
(6) Reimbursement for services of cosurgeons shall be paid at sixty-two and one-half percent (62.5%) of the statewide fee schedule
for physician and LLP services as established under subdivision (1).
(7) Reimbursement for services of physicians and LLPs shall be subject to the global surgery policy as defined by the Health Care
Financing Administration for the Medicare Part B fee schedule for physician services. The global surgery policy will not apply
to the following codes:

(A) 59410–Vaginal delivery, including postpartum care.



(B) 59515–Caesarean delivery, including postpartum care.
(8) Reimbursement for services of physicians and LLPs shall be subject to the policy for supplies and services incident to other
procedures as defined by the Health Care Financing Administration for the Medicare Part B fee schedule for physician services.
(9) Separate reimbursement will not be made for radiologic contrast material, except for low osmolar contrast material (LOCM)
used in intrathecal, intravenous, and in intra-arterial injections, if it is used for patients who meet the criteria established by the
office.
(10) Reimbursement for services of physicians and LLPs shall be subject to the site of service payment adjustment. Procedures
performed in an outpatient setting that are normally provided in a physician’s office will be paid at eighty percent (80%) of the
statewide fee schedule for physician and LLP services as established under subdivision (1). These procedures are identified using
the site of service indicator on the Medicare fee schedule database.

(c) Reimbursement for services of NPPs shall be in accordance with the following:
(1) Reimbursement for services of dentists in calendar year 1994 shall be based on a statewide fee schedule equal to a percentage
of the fiscal year 1992 submitted charges. That percentage shall be no lower than the average percentage difference between
physician and LLP submitted charges and the fee established for those services in accordance with subsection (b)(1). The office
may set reimbursement for specific dental procedures using a different methodology from that specified in this subdivision in order
to preserve access to the service. Beginning with the effective date of this revised rule, fees for covered dental services are priced
at the levels in effect at the end of calendar year 1994, increased by a percentage determined by the office.
(2) Reimbursement for services of:

(A) social workers certified through the American Academy of Certified Social Workers (ACSW) or who have masters of social
work (MSW) degrees;
(B) psychologists with basic certificates; and
(C) licensed psychologists;

providing outpatient mental health services in a physician-directed outpatient mental health facility in accordance with 405 IAC
1-6-13 and 405 IAC 1-7-20 405 IAC 5-20-8 shall be equal to seventy-five percent (75%) of the physician and LLP fees for that
service as established under subsection (b)(1). These services must continue to be billed through a physician or a physician-directed
outpatient mental health facility.
(3) Reimbursement for services provided by independently practicing respiratory therapists and advance practice nurses shall be
equal to seventy-five percent (75%) of the physician and LLP fees for that service as established under subsection (b)(1).
(4) Reimbursement for services provided by certified physical therapists’ assistants shall be equal to seventy-five percent
(75%) of the physician and LLP fees for that service as established under subsection (b)(1). These services must be billed
through the supervising licensed physical therapist or physician.
(4) (5) Reimbursement for services of all other NPPs shall be equal to the statewide fee schedule for physician and LLP services
as established under subsection (b)(1).

(d) The established rates for physician, LLP, and NPP reimbursement shall be reviewed annually by the office and adjusted as
necessary.

(e) The relative value units used for the Indiana resource-based relative value scale fee schedule will be reviewed annually, taking
into account the Medicare fee schedule proposed by the Health Care Financing Administration to take effect January 1 of the
following calendar year and adjusted as necessary. (Office of the Secretary of Family and Social Services; 405 IAC 1-11.5-2; filed
Sep 6, 1994, 3:25 p.m.: 18 IR 88; errata filed Oct 18, 1994, 3:25 p.m.: 18 IR 532; filed Jun 21, 1995, 4:00 p.m.: 18 IR 2767; errata
filed Sep 29, 1995, 1:30 p.m.: 19 IR 209; readopted filed Jun 27, 2001, 9:40 a.m.: 24 IR 3822; filed Feb 3, 2006, 2:00 p.m.: 29 IR
1901)

SECTION 2. 405 IAC 5-22-8 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

405 IAC 5-22-8 Physical therapy services
Authority: IC 12-8-6-5; IC 12-15-1-10; IC 12-15-1-15; IC 12-15-21-2
Affected: IC 12-13-7-3; IC 12-15

Sec. 8. Physical therapy services are subject to the following restrictions:
(1) The physical therapy service must be performed by a licensed physical therapist or certified therapist physical therapist’s
assistant under the direct on-site supervision of a licensed physical therapist or physician as defined in 844 IAC 6-1-2(e) for
reimbursement. Only the activities in this subdivision related to the therapy can be performed by someone other than a licensed



therapist or certified therapist physical therapist’s assistant who must be under the direct on-site supervision of a licensed physical
therapist. Payment for the following services is included in the Medicaid allowance for the modality provided by the licensed
therapist and may not be billed separately to Medicaid:

(A) Assisting patients in preparation for and, as necessary, during and at the conclusion of treatment.
(B) Assembling and disassembling equipment.
(C) Assisting the physical therapist in the performance of appropriate activities related to the treatment of the individual patient.
(D) Following established procedures pertaining to the care of equipment and supplies.
(E) Preparing, maintaining, and cleaning treatment areas and maintaining supportive areas.
(F) Transporting:

(i) patients;
(ii) records;
(iii) equipment; and
(iv) supplies;

in accordance with established policies and procedures.
(G) Performing established clerical procedures.

(2) Certified physical therapists’ assistants may provide services only under the direct supervision of a licensed physical
therapist or physician as defined in 844 IAC 6-1-2(e).
(2) (3) Evaluations and reevaluations are limited to three (3) hours of service per recipient evaluation. The initial evaluation does
not require prior authorization. Any additional reevaluations require prior authorization unless they are conducted during the initial
thirty (30) days after hospital discharge and the discharge orders include physical therapy orders. Reevaluations will not be
authorized more than one (1) time yearly unless documentation indicating significant change in the patient’s condition is submitted.
It is the responsibility of the provider to determine if evaluation services have been previously provided.
(3) (4) Physical therapy services ordered in writing to treat an acute medical condition provided in an outpatient setting may
continue for a period not to exceed twelve (12) hours, sessions, or visits in thirty (30) calendar days without prior authorization.
This exception includes the provision of splints, crutches, and canes. Prior authorization must be obtained for additional services.
(4) (5) Physical therapy services provided by a nursing facility or large private or small ICF/MR, which are included in the
facility’s per diem rate, do not require prior authorization.

(Office of the Secretary of Family and Social Services; 405 IAC 5-22-8; filed Jul 25, 1997, 4:00 p.m.: 20 IR 3341; readopted filed
Jun 27, 2001, 9:40 a.m.: 24 IR 3822; filed Feb 3, 2006, 2:00 p.m.: 29 IR 1902)
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