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TITLE 515 ADVISORY BOARD OF THE DIVISION
OF PROFESSIONAL STANDARDS

NOTE: Under P.L.246-2005, SECTION 234, the name of the Professional Standards Board is changed to the Advisory Board of the
Division of Professional Standards, effective July 1, 2005.

Proposed Rule
LSA Document #05-340

DIGEST

Adds 515 IAC 12-1-0.5 concerning definitions. Amends 515 IAC 12-1-1 and 515 IAC 12-1-3 to reflect that the responsibility for
teacher licensing has been transferred to the Department of Education and include a clarifying statement regarding the time that
continuing education must be completed under this license. Effective 30 days after filing with the Secretary of State.

IC 4-22-2.1-5 Statement Concerning Rules Affecting Small Businesses
The proposed amendments will not impose requirements or costs on small businesses under IC 4-22-2.1-5.

515 IAC 12-1-0.5
515 IAC 12-1-1
515 IAC 12-1-3

SECTION 1. 515 IAC 12-1-0.5 IS ADDED TO READ AS FOLLOWS:

515 IAC 12-1-0.5 Definitions
Authority: IC 20-28-2-6
Affected: IC 20-28

Sec. 0.5. (a) “Accredited institution” means a college or university that:
(1) awards a baccalaureate or higher degree; and
(2) is fully accredited by one (1) of the following regional accrediting bodies:

(A) Middle States Association of Colleges and Schools.
(B) New England Association of Colleges and Schools.
(C) North Central Association of Colleges and Schools.
(D) Northwest Association of Colleges and Schools.
(E) Southern Association of Colleges and Schools.
(F) Western Association of Colleges and Schools.

(b) “Continuing education” means the requirements needed to renew the license as stated in 515 IAC 1-7-1 through 515
IAC 1-7-18.

(c) As used in this article, “department” means the department of education. (Advisory Board of the Division of Professional
Standards; 515 IAC 12-1-0.5)

SECTION 2. 515 IAC 12-1-1, AS ADDED AT 28 IR 2135, SECTION 1, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

515 IAC 12-1-1 Accomplished practitioner instructional license
Authority: IC 20-28-2-6
Affected: IC 20-28

Sec. 1. An accomplished practitioner instructional license is a renewable license that may be issued to a teacher who holds a



proficient practitioner instructional license, as noted in either of the following:
(1) 515 IAC 8-1-8 through 515 IAC 8-1-15, 515 IAC 8-1-17 through 515 IAC 8-1-34, and 515 IAC 8-1-36 through 515 IAC 8-1-
39, and completes either of the following:

(A) A master’s degree or higher degree completed at an accredited institution approved or recognized by the professional
standards board department and has been recommended for the accomplished practitioner license by the institution granting
the degree. or
(B) Certification by the National Board for Professional Teaching Standards of in a content area recognized by the professional
standards board; or department.

(2) 515 IAC 8-1-16 or 515 IAC 8-1-35 and completes the requirements as outlined in this rule.
(Advisory Board of the Division of Professional Standards; 515 IAC 12-1-1; filed Feb 14, 2005, 10:20 a.m.: 28 IR 2135)

SECTION 3. 515 IAC 12-1-3, AS ADDED AT 28 IR 2135, SECTION 1, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

515 IAC 12-1-3 Accomplished practitioner license validity period
Authority: IC 20-28-2-6
Affected: IC 20-28

Sec. 3. (a) The accomplished practitioner administration instructional or school services license is valid for ten (10) years from
the date the materials are received by the professional standards board. department. After the initial ten (10) years, all subsequent
renewals will be valid for five (5) years.

(b) Continuing education used to renew an accomplished practitioner license must be completed within five (5) years of
the date the renewal application is received. (Advisory Board of the Division of Professional Standards; 515 IAC 12-1-3; filed
Feb 14, 2005, 10:20 a.m.: 28 IR 2135)

Notice of Public Hearing

Under IC 4-22-2-24, notice is hereby given that on March 2, 2006 at 10:00 a.m., at the Division of Professional Standards, 101
West Ohio Street, Suite 300, Large Conference Room, Indianapolis, Indiana the Advisory Board of the Division of Professional
Standards will hold a public hearing on proposed amendments to reflect that the responsibility for teacher licensing has been
transferred to the Department of Education and include a clarifying statement regarding the time that continuing education must
be completed under this license. 

The proposed rule does not impose any requirement or costs on a regulated entity not expressly required by state or federal law.
Copies of these rules are now on file at the Division of Professional Standards, 101 West Ohio Street, Suite 300 and Legislative

Services Agency, One North Capitol, Suite 325, Indianapolis, Indiana and are open for public inspection.

Shawn Sriver
Director

 Division of Professional Standards
Department of Education


