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TITLE 515 ADVISORY BOARD OF THE DIVISION
OF PROFESSIONAL STANDARDS

NOTE: Under P.L.246-2005, SECTION 234, the name of the Professional Standards Board is changed to the Advisory Board of the
Division of Professional Standards, effective July 1, 2005.

Proposed Rule
LSA Document #05-338

DIGEST
Amends 515 TAC 8-1-1 to add a definition to reflect that the responsibility for teacher licensing has been transferred to the
Department of Education. Amends 515 TAC 8-1-21 concerning exceptional needs. Amends 515 IAC 8-1-35, concerning reading

specialists, to add a clarifying statement and make other revisions. Effective 30 days after filing with the Secretary of State.

IC 4-22-2.1-5 Statement Concerning Rules Affecting Small Businesses
The proposed amendments will not impose requirements or costs on small businesses under IC 4-22-2.1-5.

515 IAC 8-1-1
515 IAC 8-1-21
515 TAC 8-1-35
SECTION 1. 515 TAC 8-1-1 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:
515 IAC 8-1-1 Definitions
Authority: IC 20-28-2-6
Affected: IC 20-28-2; IC 20-28-5
Sec. 1. (a) The definitions in this section apply throughout this article.

(b) “Accomplished practitioner license”, as used in this rule, is equivalent to the professional license as defined by 515 IAC 1-2-3
and 515 TAC 1-3-2.

(c) “All schools” means that the license applicant:
(1) has met all developmental standards; and

(2) qualifies for all five (5) school settings as set forth in section 2 of this rule.

(d) “Building level administrator” means principal, assistant principal, or any other position within a school setting that has the
role or responsibility for direct supervision or primary evaluation of other licensed personnel.

(e) “Department” means the Indiana department of education.
tey (f) “Initial practitioner license”, as used in this rule, is equivalent to the initial standard license under IC 20-28-5.
B (g) “Instructional” license means a teaching license.

tg) (h) “Licensing advisor” means a representative of a teacher, administration, or school services personnel training institution
within Indiana who acts as a teacher advisor for, and at the request of, the applicant.

v (i) “National Board for Professional Teaching Standards” means that the person has met all the qualifications for a National
Board for Professional Teaching Standards certification in the content area listed on the license. The National Board for Professional



Teaching Standards is located at 1525 Wilson Boulevard, Suite 500, Arlington, Virginia 22209.
9 (j) “Proficient practitioner license”, as used in this rule, is equivalent to a renewed standard license under 515 IAC 1-2-3.
) (k) “School setting” means the school building where the professional educator practices.

& (1) “Teacher training institution” means a college or university offering a program of teacher education approved by the
professtonat standards board: department. (Advisory Board of the Division of Professional Standards; 515 IAC 8-1-1; filed Aug 11,
2003, 3:15 p.m.: 27 IR 166; errata filed Jul 11, 2005, 10:00 a.m.: 28 IR 3308)

SECTION 2. 515 IAC 8-1-21 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

515 IAC 8-1-21 Exceptional needs
Authority: IC 20-28-2-6
Affected: IC 20-28

Sec. 21. (a) The applicant for the initial practitioner license in exceptional needs must meet the following requirements:
(1) Receive a bachelor’s degree or, if already degreed, complete additional course work in a teacher education program from an
institution of higher education that is approved by the board department to offer such a degree.
(2) Successfully meet the standards for teachers of exceptional needs adopted by the board as set forth m 515 tAE€ H prescribed
by the department with a concentration in mitd intervention and may metude one (1) or more of the content areas, such as mild
intervention, intense intervention, visually mpatred; blind and low vision, and deaf and hard of hearing. impatred: One (1) or
more of the following content areas may appear on an exceptional needs license:

(A) “Exceptional Needs; Mild Intervention”.

(B) “Exceptional Needs; Intense Intervention”.

(C) “Exceptional Needs; ¥isuatty Impaired™ Blind and Low Vision”.

(D) “Exceptional Needs; Deaf and Hard of Hearing”. mpatred™

(b) The holder of a hieense with an exceptional needs license is only eligible to teach the specific exceptional needs content area
in the school setting listed on the license as set forth in section 2(b) of this rule. (Advisory Board of the Division of Professional
Standards; 515 IAC 8-1-21; filed Aug 11, 2003, 3:15 p.m.: 27 IR 171)

SECTION 3. 515 IAC 8-1-35 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

515 IAC 8-1-35 Reading specialist
Authority: IC 20-28-2-6
Affected: IC 20-28

Sec. 35. (a) The applicant for the initial practitioner license in the content area of reading specialist must meet the following
requirements:
(1) Receive a master’s degree in a teacher education program from an institution of higher education that is approved by the board
department to offer such a degree.
(2) Successfully meet the advanced standards for the reading specialist adopted by the board as set forth in 515 A€ - prescribed
by the department. The content area “Reading Specialist” will appear on the license.
(3) Hold a currently valid:
(A) instructional license under any rule of the advisory board of the division of professional standards; or
(B) out-of-state license equivalent to the proficient practitioner license;
with reading listed as a content area on the license.

(b) The holder of a treense with reading specialist license is only eligible to:
(1) coordinate reading programs for any school district or any school within the district; or
(2) teach reading in any school setting as set forth in section 2(b) of this rule.

The school setting listed on the reading specialist license must be “All Schools”.

(c¢) The holder of a reading specialist license may obtain an accomplished practitioner license when he or she has completed an



educational specialist degree or higher from an institution of higher education that is approved by the board department to offer
graduate degrees. (Advisory Board of the Division of Professional Standards; 515 IAC 8-1-35; filed Aug 11, 2003, 3:15 p.m.: 27 IR
174)

Notice of Public Hearing

Under IC 4-22-2-24, notice is hereby given that on March 1, 2006 at 2:00 p.m., at the Division of Professional Standards, 101
West Ohio Street, Suite 300, Large Conference Room, Indianapolis, Indiana the Advisory Board of the Division of Professional
Standards will hold a public hearing on proposed amendments to the licensure rule for exceptional needs and the licensure rule for
reading specialist.

The proposed rule does not impose any requirements or costs on a regulated entity not expressly required by state or federal law.

Copies of these rules are now on file at the Division of Professional Standards, 101 West Ohio Street, Suite 300 and Legislative
Services Agency, One North Capitol, Suite 325, Indianapolis, Indiana and are open for public inspection.

Shawn Sriver
Director

Division of Professional Standards
Department of Education



