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TITLE 405 OFFICE OF THE SECRETARY OF
FAMILY AND SOCIAL SERVICES

LSA Document #04-319(F)
DIGEST

Amends 405 TAC 2-2-3 to require that a person have a disabling condition that has lasted or is expected to last for at least 12
months in order to qualify for Medicaid under the disabled category. Amends 405 IAC 2-9-5 to require that an individual have earned
income that exceeds the $65 per month earned income disregard in order to be considered employed for purposes of the Medicaid
for Employees with Disabilities program. Effective 30 days after filing with the Secretary of State.

405 TAC 2-2-3
405 TIAC 2-9-5

SECTION 1. 405 TAC 2-2-3 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

405 TAC 2-2-3 Disability determination
Authority: IC 12-8-6-5; IC 12-15-1-10
Affected: IC 12-13-7-3; IC 12-14-15-1; IC 12-15

Sec. 3. (a) The determination of whether an applicant or recipient is disabled according to the definition of disability prescribed
in IC 12-14-15-1(2) is made by the Medicaid medical review team (MMRT) based upon the following principles:
(1) The determination of whether a condition appears reasonably certain to result in death or that has tasted or appears reasonably
certain to last for a continuous period of at least four (4) years twelve (12) months without significant improvement is made on
the basis of the expected duration of the condition. A condition whteh that is temporary (less than fotr (4) years) twelve (12)
months) or transient does not fulfill this requirement. The expected duration of the condition does not preclude the possibility of
future medical advances, changed diagnosis or prognosis, unforeseen recovery, or successful treatment subsequent to the initial
prognosis.
(2) The determination of whether a condition substantially impairs the applicant’s ability to perform labor or services or to engage
in a useful occupation will be made based upon a consideration of the following:
(A) The applicant’s functional limitations, as follows:
(i) Consideration is given to the applicant’s significant physical functions and capacity which that affect vocational capacity,
such as standing, walking, lifting, range of motion, strength, agility, and stamina.
(i1) Consideration is given to the individual’s intellectual and sensory functions whieh that affect vocational capacity, such
as sight, speech, hearing, reasoning, and following directions.
(iii) Consideration is given to the applicant’s capacity for sustained activity on a regular basis.
(B) The applicant’s age, as follows:
(1) An individual who is not engaged in a useful occupation solely because of age cannot be found disabled if the individual’s
impairment, education, and work experience would enable the individual to function in a useful capacity.
(ii) If the applicant is over fifty-five (55) years of age, the applicant’s age may be considered a significant factor in the
applicant’s ability to engage in or adapt to a useful occupation.
(iii) If the applicant is under eighteen (18) years of age, the applicant’s condition is evaluated in terms of how it affects the
applicant’s activities and restricts the applicant’s physical, mental, emotional, and social growth, learning, and development.
(iv) A condition whtch that is likely to substantially impair a child’s ability to become an independent and self-supporting adult
is a basis for a finding of disability.
(C) The applicant’s education and training, as follows:
(1) Consideration is given to the applicant’s formal schooling and other training that contributes to the applicant’s ability to
meet vocational requirements.
(ii) Past work experience, daily activities, and hobbies are considered in determining and evaluating skills not acquired in a
formal setting.



(ii1) In determining whether these factors are vocationally significant, consideration is given to the time elapsed since the
completion of education, training, or the exercise of acquired skills.
(iv) Lack of education and training is not of itself a basis for a finding of disability.

(D) The applicant’s work experience, as follows:
(1) The applicant’s inability to engage in the applicant’s former occupation is not, in itself, a basis for a finding of disability.
(i1) Work performed fifteen (15) or more years prior to before an application is not considered vocationally relevant. Similarly,
an individual who has no work experience or only sporadic work experience in the previous fifteen (15) years is considered
to have no work experience relevant to the determination of disability.
(iii) The absence of work experience is not in itself a basis for a finding of disability.
(iv) If an applicant is physically or mentally unable to engage in any previous occupation but the applicant’s remaining
functional capacity and vocational capabilities are sufficient to meet the demands and adjustments required by a different
occupation, the applicant is not considered disabled.

(b) Except as provided below, a redetermination of disability is required annually of each recipient at the time the county office
does its complete redetermination of all factors of eligibility. Redeterminations of disability may be required more frequently or may
be waived at the discretion of the MMRT based upon the condition of the recipient. (Office of the Secretary of Family and Social
Services,; 405 IAC 2-2-3; filed Mar 1, 1984, 2:31 p.m.: 7IR 1015, eff Apr 1, 1984, errata, 7 IR 1254 filed Dec 21, 2000, 2:06 p.m.:
24 IR 1342; errata filed Apr 30, 2001, 3:27 p.m.: 24 IR 2709; readopted filed Jun 27, 2001, 9:40 a.m.: 24 IR 3822; filed Jun 21,
2005, 3:00 p.m.: 29 IR 9) NOTE: Transferred from the Division of Family and Children (470 IAC 9.1-2-3) to the Office of the
Secretary of Family and Social Services (405 IAC 2-2-3) by P.L.9-1991, SECTION 131, effective January 1, 1992.

SECTION 2. 405 IAC 2-9-5 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

405 TAC 2-9-5 Employment requirements; continuing eligibility when employment ends
Authority: IC 12-8-6-5; IC 12-15-1-10; IC 12-15-41-15
Affected: IC 12-15-2-6.5; IC 12-15-41

Sec. 5. (a) In order for an individual to be eligible for Medicaid for employees with disabilities, the individual must be engaged
in a substantial and reasonable work effort. This means that the person must be either employed or self-employed, with the intent
of such work activity being ongoing. The individual’s monthly earned income must exceed the sixty-five dollar ($65) earned
income disregard described in section 2 of this rule. Employment must be verifiable by pay stubs or other verification from an
employer documenting that the income is subject to income tax and FICA withholding. Self-employment must be verified by the
individual’s income tax return or, in the case of a new business for which a tax return has not yet been filed, the personal business
records of the individual.

(b) In order for arecipient of Medicaid for employees with disabilities to remain eligible when the definition of medically improved
disability in section 7 of this rule is met, the recipient must be employed as defined in subsection (a) and must have monthly earnings
as calculated under 405 TAC 2-5-1 that are equal to or greater than the federal minimum wage times forty (40), unless the provisions
in subsection (c) are met.

(c) A recipient who is involuntarily not working can remain eligible for the Medicaid for employees with disabilities program for
up to twelve (12) months if he or she meets all other program requirements and 1s either:
(1) is on temporary medical leave from his or her employment as defined in subsection (d); or
(2) maintains a connection to the workforce by participating in at least one (1) of the following activities:
(A) Enrollment in a vocational rehabilitation program.
(B) Enrollment or registration with the department of workforce development.
(C) Participation in a transition from school to work program.
(D) Participation with an approved provider of employment services.

(d) As used in this section, “temporary medical leave” means a leave from the place of employment due to health reasons when
the employer is keeping a position open for the individual to return. If the employer is no longer holding a position open, the recipient
must maintain a connection to the workforce as defined in subsection (c)(2) in order for coverage to continue under Medicaid for
employees with disabilities.

(e) In order to remain eligible upon becoming unemployed, the recipient or his or her authorized representative must submit a



written request for continued coverage to the local office of family and children no later than sixty (60) days after termination of
employment. Attached to this written request must be verification that the recipient meets the requirements in subsection (c). On a
quarterly basis thereafter, as long as the recipient continues to be unemployed and wishes coverage to continue, verification of his
or her medical leave or workforce connection status must be provided to the local office of family and children. The quarterly
verification must consist of a statement from the agency or service provider that documents the recipient’s continued participation
in an activity that constitutes connection to the workforce, or from the recipient’s employer stating he or she remains on a temporary
involuntary medical leave.

(f) A recipient who voluntarily terminates his or her employment for any reason is not eligible for Medicaid for employees with
disabilities. Eligibility for the other Medicaid categories will be pursued.

(g) A recipient who fails to submit the initial request for coverage continuation within the required sixty (60) day period or who
fails to submit the quarterly verification report is no longer eligible for Medicaid for employees with disabilities. Eligibility for other
Medicaid categories will be pursued. (Office of the Secretary of Family and Social Services; 405 IAC 2-9-5; filed Jun 10, 2002, 2:21
p.m.: 25 IR 3119; errata filed Jun 28, 2002, 10:17 a.m.: 25 IR 3769, errata filed Aug 22, 2002, 3:14 p.m.: 26 IR 35; filed Jun 21,
2005, 3:00 p.m.: 29 IR 10)
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