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TITLE 760 DEPARTMENT OF INSURANCE

Proposed Rule
LSA Document #05-26

DIGEST

Adds 760 IAC 1-71 regarding the costs that can be charged for providing copies of medical records. NOTE: LSA Document #05-
26, printed at 28 IR 2456, was resubmitted for publication. Effective 30 days after filing with the secretary of state.

760 IAC 1-71

SECTION 1. 760 IAC 1-71 IS ADDED TO READ AS FOLLOWS:

Rule 71. Copies of Medical Records

760 IAC 1-71-1 Applicability and scope
Authority: IC 16-39-9-4
Affected: IC 16-39

Sec. 1. This rule applies to all providers and medical records companies. (Department of Insurance; 760 IAC 1-71-1)

760 IAC 1-71-2 Definitions
Authority: IC 16-39-9-4
Affected: IC 16-18-2-295; IC 16-39

Sec. 2. The following definitions apply throughout this rule:
(1) “Medical records company” means a company that contracts with providers to make copies of patient medical records.
(2) “Provider” has the meaning set forth in IC 16-18-2-295.

(Department of Insurance; 760 IAC 1-71-2)

760 IAC 1-71-3 General requirements
Authority: IC 27-15-13-2
Affected: IC 27-15-13

Sec. 3. (a) A provider or medical records company that receives a request for a copy of a patient’s medical record shall
charge not more than the following:

(1) One dollar ($1) per page for the first ten (10) pages.
(2) Fifty cents ($.50) per page for pages eleven (11) through fifty (50).
(3) Twenty-five cents ($.25) per page for pages fifty-one (51) and higher.

(b) The provider or the medical records company may collect a labor fee not to exceed twenty dollars ($20). If the provider
or medical records company collects a labor fee, the provider or medical records company may not charge for making and
providing copies of the first ten (10) pages of a medical record.

(c) The provider or medical records company may charge the actual costs of mailing the medical record.

(d) The provider or the medical records company may collect an additional ten dollars ($10) if the request is for copies to
be provided within two (2) working days.

(e) The provider or medical records company may collect a charge not to exceed twenty dollars ($20) for certifying a



patient’s medical record. (Department of Insurance; 760 IAC 1-71-3)

760 IAC 1-71-4 Waiver of charges
Authority: IC 16-39-9-4
Affected: IC 16-39

Sec. 4. A provider or a medical records company shall consider waiving or reducing the charges for copies of a patient’s
medical record under the following situations:

(1) A request from a provider:
(A) to whom the patient was referred for treatment; or
(B) from whom the patient is seeking a second opinion.

(2) The patient requested the records for his or her own use, and the charges will cause an undue financial hardship upon
the patient.

(Department of Insurance; 760 IAC 1-71-4)

Notice of Public Hearing

Under IC 4-22-2-24, notice is hereby given that on July 22, 2005 at 11:00 a.m., at the Department of Insurance, 311 West
Washington Street, Suite 300, Indianapolis, Indiana the Department of Insurance will hold a public hearing on a proposed new rule
regarding the costs that may be charged for copying medical records. Copies are available on the Department of Insurance’s Web
site at www.state.in.us/idoi.

The proposed amendment will address the rising business expenses for entities that make copies of medical records and does not
result in any additional requirements or costs under IC 4-22-2-24(d)(3).

 Copies of these rules are now on file at the Department of Insurance, 311 West Washington Street, Suite 300 and Legislative
Services Agency, One North Capitol, Suite 325, Indianapolis, Indiana and are open for public inspection.

Jim Atterholt
Commissioner

 Department of Insurance


