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TITLE 820 STATE BOARD OF COSMETOLOGY
EXAMINERS

Proposed Rule
LSA Document #04-254

DIGEST

Amends 820 IAC 4-3-1 to establish the education and examination requirements for an instructor license to allow an instructor
licensed under IC 25-8-6, IC 25-8-6.1, or IC 25-8-6.2 to qualify for another instructor license without further instructor education
or examination provided the licensed instructor meets licensing and experience requirements and to revise the licensing requirements
for an individual teaching manicuring in a cosmetology school. Effective 30 days after filing with the secretary of state.

820 IAC 4-3-1

SECTION 1. 820 IAC 4-3-1 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

820 IAC 4-3-1 License
Authority: IC 25-8-3-23
Affected: IC 25-8

Sec. 1. (a) All instructors in cosmetology schools must hold an instructor license issued by the board.

(b) In addition to complying with subsection (a), any individual teaching electrology in a cosmetology school must:
(1) hold an electrologist license issued by the board; and
(2) have practiced electrology in a cosmetology or electrology salon for at least one (1) year.

(c) In addition to complying with subsection (a), any individual teaching esthetics in a cosmetology school must:
(1) hold an esthetician license issued by the board; and
(2) have practiced esthetics in a cosmetology salon or an esthetician salon for at least one (1) year.

(d) Subsection (c)(2) shall not apply to individuals who teach esthetics in a cosmetology school before July 1, 1993.

(e) In addition to complying with subsection (a), any individual teaching manicuring in a cosmetology school must:
(1) hold either a manicurist license or cosmetologist license issued by the board; and
(2) have practiced manicuring in a salon for at least one (1) year.

(f) Notwithstanding subsections (a) through (e), instructor students may instruct other students provided a licensed instructor is
present.

(g) Notwithstanding subsections (a) through (e), an individual that:
(1) currently holds a valid cosmetology instructor, electrology instructor, or esthetician instructor license; and
(2) applies for another instructor license;

shall be deemed to have met the education and examination requirements to obtain the additional instructor license. (State
Board of Cosmetology Examiners; 820 IAC 4-3-1; filed Feb 23, 1990, 5:00 p.m.: 13 IR 1408, eff Apr 1, 1990; filed Dec 3, 1991,
11:00 a.m.: 15 IR 575; filed Dec 29, 1998, 10:54 a.m.: 22 IR 1489; filed May 4, 2001, 11:16 a.m.: 24 IR 2687; readopted filed May
22, 2001, 9:56 a.m.: 24 IR 3236)

Notice of Public Hearing



Under IC 4-22-2-24, notice is hereby given that on January 10, 2005 at 1:00 p.m., at the Indiana Government Center-South, 402
West Washington Street, Conference Center Room 2, Indianapolis, Indiana the State Board of Cosmetology Examiners will hold
a public hearing on a proposed amendment to establish the education and examination requirements for an instructor license to
allow an instructor licensed under IC 25-8-6, IC 25-8-6.1, or IC 25-8-6.2 to qualify for another instructor license without further
instructor education or examination provided the licensed instructor meets licensing and experience requirements and to revise the
licensing requirements for an individual teaching manicuring in a cosmetology school. Copies of these rules are now on file at the
Indiana Government Center-South, 302 West Washington Street, Room E034 and Legislative Services Agency, One North Capitol,
Suite 325, Indianapolis, Indiana and are open for public inspection.

Gerald H. Quigley
Executive Director

 Professional Licensing Agency


