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TITLE 207 CORONERS TRAINING BOARD

Proposed Rule
LSA Document #04-231

DIGEST

Adds 207 TAC 2 to establish continuing education requirements and procedures for deputy coroners. Effective 30 days after filing
with the secretary of state.

207 IAC 2
SECTION 1. 207 IAC 2 IS ADDED TO READ AS FOLLOWS:
ARTICLE 2. CONTINUING EDUCATION
Rule 1. Continuing Education Requirements for Certified Deputy Coroners

207 TAC 2-1-1 Continuing education requirements
Authority: IC 4-23-6.5-7
Affected: IC 4-23-6.5

Sec. 1. (a) The continuing education requirements for certified deputy coroners, as defined in 207 IAC 1-1-3, shall consist
of completion of a minimum of sixteen (16) hours of instruction in each two (2) year period in courses given or approved by
the coroners training board.

(b) The two (2) year period shall begin on January 1 of each odd-numbered year and end on December 31 of each even-
numbered year. (Coroners Training Board; 207 IAC 2-1-1)

207 TIAC 2-1-2 Reporting of continuing education hours
Authority: IC 4-23-6.5-7
Affected: IC 4-23-6.5

Sec. 2. All continuing education hours shall be reported to the coroners training board’s director of training by March 1
of the year following the end of the two (2) year period. Continuing education hours may be reported as classes are taken
for placement in the deputy coroner’s training file. (Coroners Training Board; 207 IAC 2-1-2)

207 IAC 2-1-3 Continuing education course requirements
Authority: IC 4-23-6.5-7
Affected: IC 4-23-6.5

Sec. 3. (a) To qualify for credit toward the continuing education minimum hour requirements of this rule, a continuing
education course must meet the following standards:
(1) The course must:
(A) be formally organized;
(B) be primarily instructional in nature;
(C) directly contribute to professional competence in death investigations;
(D) be at least one (1) hour in length; and
(E) be taught by a coroners training board-approved qualified instructor.
(2) Any other standard required by the coroners training board.



(b) No continuing education course will qualify for credit toward the minimum hour requirements of this rule without
coroners training board approval of the course’s sponsor and instructor or instructors before the course is conducted.
(Coroners Training Board; 207 IAC 2-1-3)

207 TAC 2-1-4 Failure to meet continuing education requirements
Authority: IC 4-23-6.5-7
Affected: IC 4-23-6.5

Sec. 4. (a) Any deputy coroner who fails to meet the continuing education requirements set forth in this rule shall no longer
be certified in the state of Indiana.

(b) Any deputy coroner who has their certification revoked by the coroners training board under this rule may be eligible
for recertification upon successful completion of the following:

(1) The minimum basic training course.

(2) The externship.

(3) The certification examination offered by the coroners training board.

(¢) Any person seeking recertification under this rule shall be responsible for all costs of recertification.
(d) All applications for recertification under this rule must be approved by the coroners training board.

(e) A deputy coroner who does not meet the continuing education requirements within the two (2) year period set forth
in this rule shall be permitted to satisfy those requirements within the subsequent two (2) year period under the following
circumstances:

(1) The deputy coroner must:

(A) apply in writing to the coroners training board for a continuance;

(B) appear in person before the coroners training board at a regularly scheduled meeting of the coroners training board
for the purpose of appealing for the continuance; and

(C) be granted a continuance by the coroners training board for good cause shown.

(2) Upon satisfactory completion of all continuing education requirements, the deputy coroner must apply to and receive

approval from the coroners training board for recertification.
(Coroners Training Board; 207 IAC 2-1-4)

207 IAC 2-1-5 Waiver of continuing education requirements due to hardship
Authority: IC 4-23-6.5-7
Affected: IC 4-23-6.5

Sec. 5. A deputy coroner who is unable to satisfy the continuing education requirements of this rule may be granted a
waiver by the coroners training board. The deputy coroner shall submit a written request for waiver to the coroners training
board that certifies under the penalty of perjury that the deputy coroner was unable to satisfy the requirements of this rule
due to a hardship resulting from either of the following:

(1) Service in the armed forces of the United States for one (1) year of the two (2) year period.

(2) An incapacitating illness or injury that prohibited the deputy coroner from part-time or full-time employment for at

least twelve (12) months of the two (2) year period.
(Coroners Training Board; 207 IAC 2-1-5)

Notice of Public Hearing

Under IC 4-22-2-24, notice is hereby given that on November 22, 2004 at 1:00 p.m., at the Indiana Government Center-South,
402 West Washington Street, Conference Center Room 10, Indianapolis, Indiana the Coroners Training Board will hold a public
hearing on proposed rules to establish procedures and requirements for continuing education of deputy coroners. Copies of these
rules are now on file at the Indiana Criminal Justice Institute, One North Capitol, Suite 1000 and Legislative Services Agency, One
North Capitol, Suite 325, Indianapolis, Indiana and are open for public inspection.

Micah Cox



Staff Attorney
Coroners Training Board



