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TITLE 170 INDIANA UTILITY REGULATORY
COMMISSION

LSA Document #03-193(F)

DIGEST

Amends 170 IAC 7-1.1-19 to provide for the use of an electronic letter of agency in authorizing a change in telephone
carriers. Effective 30 days after filing with the secretary of state. 

170 IAC 7-1.1-19

SECTION 1. 170 IAC 7-1.1-19 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

170 IAC 7-1.1-19 Unauthorized switching of telecommunications providers; billing for telecommunications or
other services added without customer�s consent

Authority: IC 8-1-1-3; IC 8-1-29
Affected: IC 8-1-2-4

Sec. 19. (a) For purposes of this rule, the following definitions apply:
(1) �Electronic letter of agency� or �ELOA� means an electronically signed written statement that:

(A) authorizes a change to the customer�s primary interexchange carrier or primary local exchange carrier;
and
(B) includes the consumer disclosures required by Section 101(c) of the Electronic Signatures in Global and
National Commerce Act, 15 U.S.C. 7001(c).

(1) (2) �Express authorization� means an express, affirmative act by the customer clearly agreeing to the change in
PIC or LEC in the form of:

(A) a written authorization;
(B) a customer-initiated call to the prospective IXC or LEC;
(C) an oral authorization verified and recorded by an independent third party;
(D) a recorded electronic authorization; or
(E) some other form of recorded authorization, such as personal identification numbers (PINs) or passwords; or
(F) an electronic authorization.

(2) (3) �Letter of agency� or �LOA� means a written statement that the customer signs that authorizes a change to that
customer�s primary interexchange carrier or primary local exchange carrier.
(3) (4) �Local exchange carrier� or �LEC� means a provider of switched telecommunications service that carries calls
originating and terminating within the local calling area.
(4) (5) �Long distance telecommunications service� means service that carries calls to exchanges that are not within
the local calling area of the originating number.
(5) (6) �Primary interexchange carrier� or �PIC� means a provider of presubscribed inter-LATA or intra-LATA long
distance telecommunications services. The term includes the following:

(A) Presubscribed facilities-based carriers of long distance service.
(B) Resellers of long distance service. and
(C) Local exchange carriers providing long distance service.

are included in this definition. In those local exchanges where intra-LATA equal access is available, customers may
receive presubscribed long distance service from more that one (1) PIC (one (1) for inter-LATA and one (1) for intra-
LATA toll) or may select a single PIC that provides both inter-LATA and intra-LATA toll service.
(6) (7) �Primary local exchange carrier� or �PLEC� means a carrier to which a customer has presubscribed for local
exchange service.



(7) (8) �Properly disputed� means the filing of a complaint, either verbally or in writing, with the commission.
(8) (9) �Telemarketing� means the use of telecommunications in marketing campaigns to reach prospective purchasers
and sell them goods or services.

(b) No prospective PIC shall submit to a LEC a PIC change order generated by telemarketing unless the prospective
PIC has first obtained express authorization from the customer. No prospective LEC shall submit a PLEC change order
generated by telemarketing unless the prospective LEC has first obtained express authorization from the customer.

(c) The prospective PIC or prospective LEC shall confirm such express authorization through one (1) of the following
three (3) procedures:

(1) The prospective PIC or prospective LEC shall obtain the customer�s written or electronic authorization in a form
that meets the requirements of subsections (e) through (m). (n).
(2) The prospective PIC or prospective LEC shall obtain the customer�s electronic authorization, placed from the
telephone number(s) number or numbers on which the PIC or PLEC is to be changed, to submit a PIC or PLEC
change order. The authorization shall include the information described in subsection (i). Prospective PICs or
prospective LECs electing to confirm sales electronically shall establish one (1) or more toll-free telephone numbers
exclusively for that purpose. A call to the number(s) number or numbers will connect a customer to a voice response
unit, or similar mechanism, that records the required information regarding the PIC or PLEC change, including
automatically recording the automatic number identification (ANI).
(3) An appropriately qualified and independent third party shall obtain the customer�s oral authorization to submit
the PIC or PLEC change order. Such authorization shall confirm and include appropriate verification data, for
example, the customer�s date of birth, mother�s maiden name, or Social Security number or part thereof. Such
authorization is valid only if the entity that obtained the authorization:

(A) is independent of the prospective PIC or prospective LEC or the telemarketing representative of the prospective
PIC or prospective LEC;
(B) complies with this section regarding changes to telecommunications carriers;
(C) has a written policy regarding customer complaints and abides by that policy;
(D) has a written policy requiring the maintenance and storage of recorded electronic authorizations for a minimum
period of one (1) year and abides by that policy;
(E) has a written script that it uses when obtaining verifications, and the script provides clear and unambiguous
notice to the customer: of the following:

(i) that the customer is authorizing a change in primary interexchange or primary local exchange carrier;
(ii) of the identity of the new primary interexchange or primary local exchange carrier;
(iii) of a toll-free or local number of the LEC that the customer can call to verify whether the change has occurred;
(iv) that, for any one (1) telephone number:

(AA) only one (1) prospective PIC may be designated as the subscriber�s inter-LATA primary interexchange
carrier;
(BB) only one (1) prospective PIC may be designated as the subscriber�s intra-LATA primary interexchange
carrier; and
(CC) only one (1) intrastate primary LEC may be designated as the subscriber�s primary LEC; and

(v) that the PIC change will automatically apply to both inter-LATA and intra-LATA long distance service
offerings unless the customer directs otherwise; and

(F) is in a location that is physically separate from that of the prospective PIC or prospective LEC or the
telemarketing representative of the prospective PIC or prospective LEC.

(d) A PIC or PLEC change made in violation of any of the requirements of this section is invalid. A prospective PIC
or PLEC must provide all information regarding disputed carrier changes and services billings to the commission within
thirty (30) days of a commission request for said information.

(e) If the prospective PIC or prospective LEC utilizes the authorization procedure in subsection (c)(1), above, the
prospective PIC or LEC shall obtain any necessary written authorization from a subscriber for a PIC or PLEC change
by using a letter of agency or electronic letter of agency as specified in subsections (f) through (m). (n). Any letter
of agency or electronic letter of agency that does not conform with to those subsections is invalid.



(f) The letter of agency or electronic letter of agency shall be a separate document (or an easily separable document)
or located on a separate screen or Web page containing only the authorizing language described in subsection (i),
whose sole purpose is to authorize a prospective PIC or LEC to initiate a primary interexchange carrier or PLEC change.
The letter of agency must be signed and dated by the subscriber to the telephone line(s) line or lines requesting the
primary interexchange carrier or PLEC change. The subscriber (or authorized agent in the case of a business customer)
whose name appears on bills for local and interexchange service shall be the only party authorized to execute a letter
of agency.

(g) The letter of agency shall not be combined with inducements of any kind on the same document, screen, or Web
page.

(h) Notwithstanding subsections (f) and (g), the letter of agency may be combined with checks that contain only the
required letter of agency language prescribed in subsection (i) and the necessary information to make the check a
negotiable instrument. The letter of agency check shall not contain any promotional language or material. The letter of
agency check shall contain, in easily readable, bold-face type on the front of the check, a notice that the consumer is
authorizing a primary interexchange carrier or PLEC change by signing the check. The letter of agency language also
shall also be placed near the signature line on the back of the check.

(i) At a minimum, the letter of agency must be printed with a typeface of sufficient size and clarity to be clearly legible
and must contain clear and unambiguous language that confirms:

(1) the subscriber�s billing name and address and each telephone number to be covered by the primary interexchange
carrier or PLEC change order;
(2) the subscriber�s decision to change the primary interexchange carrier or PLEC from the current interexchange
carrier or LEC to the prospective interexchange carrier or prospective LEC;
(3) that the subscriber designates the prospective interexchange carrier or prospective LEC to act as the subscriber�s
agent for the primary interexchange carrier or PLEC change;
(4) that the subscriber understands that, for any one (1) telephone number:

(A) only one (1) prospective PIC may be designated as the subscriber�s inter-LATA primary interexchange carrier;
(B) only one (1) prospective PIC may be designated as the subscriber�s intra-LATA primary interexchange carrier;
and
(C) only one (1) intrastate primary LEC may be designated as the subscriber�s intrastate primary LEC;

(5) that the subscriber understands that any change in primary interexchange carrier or primary LEC may result in a
charge to the subscriber; and
(6) the LEC�s toll-free or local number that the customer can call to verify whether the change has occurred.

(j) To the extent a customer selects separate carriers for inter-LATA, intra-LATA, and LEC services, the letter of
agency must contain separate statements regarding those choices. Any carrier designated as a primary interexchange
carrier for inter-LATA service must be the carrier directly setting the inter-LATA service rates for the subscriber. Any
carrier designated as a primary interexchange carrier for intra-LATA services must be the carrier directly setting the
intra-LATA service rates for the subscriber. Any carrier designated as a primary local exchange carrier must be the LEC
directly setting the local exchange service rates for the subscriber. One (1) interexchange carrier can be both a
subscriber�s inter-LATA primary interexchange carrier and a subscriber�s intra-LATA primary interexchange carrier.

(k) Letters of agency shall not suggest or require that a subscriber take some action in order to retain the subscriber�s
current interexchange carrier or LEC.

(l) If any portion of a letter of agency is translated into a language other than English, then all portions of the letter
of agency must be translated into that language. Every letter of agency must be translated into the same language as any
promotional materials, oral descriptions, or instructions provided with the letter of agency.

(m) The letter of agency shall provide the toll-free telephone number and mailing address of the consumer affairs
division of the Indiana utility regulatory commission and shall inform the customer of his or her right to file a complaint
with that division.



(n) Letters of agency submitted with an electronically signed authorization must include the consumer
disclosures required by Section 101(c) of the Electronic Signatures in Global and National Commerce Act, 15
U.S.C. 7001(c).

(n) (o) Upon request of the customer, offers to provide telecommunications interexchange or local exchange services
shall be sent to the customer in written form describing the terms and conditions of service.

(o) (p) Except for tariff-regulated, customer-initiated, one-time use products, such as collect calling services, optional
pay-per-use services (including automatic callback, repeat dialing, and three-way calling), no PIC or LEC or any billing
agent acting for said PIC or LEC shall bill a customer for any service unless the PIC, LEC, or billing agent possesses
written or electronic documentation that shows:

(1) the name of the customer requesting the service;
(2) a description of the service requested by the customer;
(3) the date on which the customer requested the service;
(4) the means by which the customer requested the service; and
(5) the name, address, and telephone number of all sales agents involved.

(p) (q) No PIC, LEC, or billing agent for any PIC or LEC shall be entitled to any compensation from a customer for
services rendered in violation of this rule.

(q) (r) The customer�s local exchange company shall not disconnect the customer�s phone service for nonpayment
where the customer has properly disputed a carrier change or service billing.

(s) A telecommunications carrier shall submit a preferred carrier change order on behalf of a subscriber
within no more than sixty (60) days of obtaining a written or electronically signed letter of agency. However,
letters of agency for multiline and/or multilocation business customers that have entered into negotiated
agreements with carriers to add presubscribed lines to their business locations during the course of a term
agreement shall be valid for the period specified in the term agreement.

(r) (t) This rule shall apply only to the extent not preempted by federal law. (Indiana Utility Regulatory Commission;
170 IAC 7-1.1-19; filed Jan 18, 1999, 1:18 p.m.: 22 IR 1938; readopted filed Jul 11, 2001, 4:30 p.m.: 24 IR 4233; filed
Mar 4, 2002, 2:57 p.m.: 25 IR 2209; filed Jul 14, 2004, 9:45 a.m.: 27 IR 3872)
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