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TITLE 312 NATURAL RESOURCES COMMISSION

Proposed Rule
LSA Document #04-23

DIGEST

Amends 312 IAC 16-5-14 to clarify that an owner or operator must obtain written authorization from the division
of oil and gas, department of natural resources, before acting upon a permit change. Amends 312 IAC 17-3,
governing geophysical survey operations, to provide that a geophysical survey operation is considered a well for oil
and gas purposes for purposes of issuing an emergency permit, to exclude open or cased hole geophysical logs from
regulation as a geophysical survey operation, to eliminate the requirement that an operator notify each owner of an
occupied dwelling that is located within one mile of a geophysical survey operation, to establish minimum distances
from structures for the conduct of a geophysical survey operation with separate standards for those activities that do
or do not use an explosive energy source, to clarify that the department of natural resources, division of oil and gas,
performs a permit revocation or transfer, and to modify bonding and shothole plugging requirements. Makes other
clerical and technical changes. Effective 30 days after filing with the secretary of state.

312 IAC 16-5-14
312 IAC 17-3-1
312 IAC 17-3-2
312 IAC 17-3-3

312 IAC 17-3-4
312 IAC 17-3-6
312 IAC 17-3-8
312 IAC 17-3-9

SECTION 1. 312 IAC 16-5-14 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

312 IAC 16-5-14 Operating requirements for a Class II well
Authority: IC 14-37-3
Affected: IC 14-37

Sec. 14. Operating requirements for a Class II well are as follows:
(1) A Class II well must be completed, equipped, operated, and maintained so the Class II well will do the
following:

(A) Not cause the pollution of, endanger, or threaten any underground source of drinking water.
(B) Not damage a source of oil or gas.
(C) Confine injected fluids to the approved interval or intervals.

(2) The injection of a permitted fluid must be through tubing separated from the innermost casing with a corrosion
inhibiting annular fluid. The tubing shall be installed with a packer. The packer shall must be set inside cemented
casing within two hundred (200) feet above the permitted injection zone.
(3) Before operating an injection well, mechanical integrity must be demonstrated for the well under section 15 of
this rule, and the owner or operator must obtain a written authorization to inject from the division.
(4) The division must be notified in advance of a permit change that may require the alteration of an approved
condition. A permit change cannot be effected by The owner or operator must not implement a permit change
until the change is approved by the division.
(5) Injection piping, valves, and facilities must be used that meet or exceed design standards for the maximum
allowable injection pressure and that safely maintain equipment without leakage.
(6) The division director may require additional testing or special equipment if appropriate to the protection of an
underground source of drinking water.

(Natural Resources Commission; 312 IAC 16-5-14; filed Feb 23, 1998, 11:30 a.m.: 21 IR 2342; filed Oct 1, 1999,
1:12 p.m.: 23 IR 294)



SECTION 2. 312 IAC 17-3-1 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

312 IAC 17-3-1 General provisions and application of definitions
Authority: IC 14-37-3
Affected: IC 14-37-4-13

Sec. 1. (a) This rule governs the conduct of geophysical survey operations.

(b) Except as provided in IC 14-37-4-13(a) for issuance by the department of an emergency permit to
address an imminent and substantial danger to the health of persons, a hole drilled during a geophysical survey
is not a well for oil and gas purposes.

(c) In addition to the definitions included in section 2 of this rule, and the exception in subsection (b), the
definitions included in 312 IAC 17-1 apply throughout this rule. (Natural Resources Commission; 312 IAC 17-3-1;
filed Feb 23, 1998, 11:30 a.m.: 21 IR 2352)

SECTION 3. 312 IAC 17-3-2 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

312 IAC 17-3-2 Definitions
Authority: IC 14-37-3
Affected: IC 14-37

Sec. 2. The following definitions apply throughout this rule:
(1) �Geophysical survey� means the use of:

(A) electric;
(B) gravity;
(C) magnetic;
(D) seismic; or
(E) thermal;

techniques in the exploration for oil and gas. The term does not apply to open or cased hole geophysical logs.
(2) �Seismic shooting� surveying� means a geophysical survey method that involves the firing use of explosives
or other means to produce seismic waves.
(3) �Shothole� means a borehole into which an explosive charge or other energy source is placed for generating
seismic waves.
(4) �Shotpoint� means the location of a shothole.

(Natural Resources Commission; 312 IAC 17-3-2; filed Feb 23, 1998, 11:30 a.m.: 21 IR 2352)

SECTION 4. 312 IAC 17-3-3 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

312 IAC 17-3-3 Applications
Authority: IC 14-37-3
Affected: IC 14-37

Sec. 3. (a) This section establishes the general application requirements for geophysical survey operations.

(b) An application to conduct a geophysical survey shall be made on a departmental form.

(c) A bond as set forth in section 6 of this rule must accompany the permit application.

(d) A person who wishes to conduct seismic shooting must provide proof of service of the notification required in
subsection (e) and must deliver the proof to the division before a permit can be issued.

(e) An applicant must serve written notification, describing the nature and approximate time period of the seismic
shooting activity, personally or by certified mail, to an occupant of each inhabited dwelling located within one (1)



mile of each shotpoint.
(f) The notification required under subsection (e) shall specify that a person may, within fifteen (15) days of

receipt of the notification, submit written comments or request an informal hearing under 312 IAC 16-2-3. The
notification shall include the address to which comments or the hearing request must be forwarded and where
additional information may be obtained.

(d) Before conducting seismic surveying using an explosive energy source, a person refers to the following
table to assist in determining the minimum offset distances from objects:

Minimum Distances
(Offset, in Feet, from Certain Objects-Explosive Charge Size in Pounds)

Object ½ 1 2 3 5 6 to 10 11-15 16-20
Pipeline less than 6OOOO diameter 50NNNN 100NNNN 150NNNN 150NNNN 200NNNN 250NNNN 300NNNN 400NNNN
Pipeline 6OOOO to 12OOOO diameter 75NNNN 150NNNN 200NNNN 200NNNN 300NNNN 400NNNN 500NNNN 600NNNN
Telephone line 20NNNN 20NNNN 30NNNN 40NNNN 40NNNN 50NNNN 50NNNN 50NNNN
Railroad track or main paved highway 50NNNN 100NNNN 150NNNN 150NNNN 150NNNN 220NNNN 280NNNN 350NNNN
Electric power line (shotholes not to exceed 200NNNN
depth)

75NNNN 100NNNN 200NNNN 200NNNN 200NNNN 200NNNN 250NNNN 300NNNN

Water wells excluding irrigation wells, buildings,
underground cisterns, and all other similar
objects

225NNNN 300NNNN 400NNNN 450NNNN 700NNNN 800NNNN 1000NNNN 1200NNNN

Brick or concrete block houses 275NNNN 400NNNN 500NNNN 600NNNN 800NNNN 1000NNNN 1200NNNN 1500NNNN
Producing oil and gas 250NNNN 450NNNN 600NNNN 700NNNN 800NNNN 900NNNN 1000NNNN 1000NNNN
Irrigation wells 500NNNN 800NNNN 1000NNNN 1200NNNN 1500NNNN 2000NNNN 2500NNNN 2500NNNN
(This table is adapted from Exhibit �A�, International Association of Geophysical Contractors (IAGC) USA
Geophysical Contract Manual, Revised May 14, 1998.)

(e) Before conducting seismic surveying using a nonexplosive energy source, a person determines the
energy equivalence of the source to the size of an explosive charge. The person applies the calculation to the
minimum distances established in the table under subsection (d) to assist in determining the minimum offset
distances from objects.

(f) Regardless of the offset distances shown in the table in subsection (d) or the type of energy source used,
a seismic surveying operation must not generate a peak particle velocity greater than one (1) inch per second
at the point of contact with an object listed in the table. (Natural Resources Commission; 312 IAC 17-3-3; filed
Feb 23, 1998, 11:30 a.m.: 21 IR 2352)

SECTION 5. 312 IAC 17-3-4 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

312 IAC 17-3-4 Permit issuance, expiration, revocation, denial, and review
Authority: IC 14-37-3
Affected: IC 4-21.5; IC 14-37

Sec. 4. (a) A person must not conduct a geophysical survey without a permit issued by the department.

(b) No permit shall be issued for a geophysical survey until eighteen (18) days after the service of the notification
required under section 3 of this rule. Upon issuance of the permit, IC 4-21.5 and 312 IAC 3 apply.

(c) (b) The original or a copy of the permit must be available for inspection by a commission representative at
each location where geophysical survey activities are conducted.

(d) (c) A permit for a geophysical survey expires one (1) year from the date of issuance.



(d) The division shall condition or deny a permit application as needed to conform a geophysical survey
operation to IC 14-37 and this rule.

(e) The commission division may revoke deny, or transfer a geophysical survey permit under 312 IAC 16-3-9.

(f) An affected person may, under IC 4-21.5 and 312 IAC 3-1, seek administrative review of an order
issued under IC 14-37 or this rule. (Natural Resources Commission; 312 IAC 17-3-4; filed Feb 23, 1998, 11:30
a.m.: 21 IR 2353)

SECTION 6. 312 IAC 17-3-6 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

312 IAC 17-3-6 Bond type
Authority: IC 14-37-3
Affected: IC 14-37

Sec. 6. (a) A person who applies for a geophysical survey permit must execute and file with the department
(1) a surety bond, a certified or cashier�s check, or a certificate of deposit in the principal amount of five
thousand dollars ($5,000);
(2) a certified or cashier�s check in the amount of five thousand dollars ($5,000); or
(3) a certificate of deposit in the principal amount of
(1) Five thousand dollars ($5,000) for a permit using a seismic or an electric surveying method.
(2) One hundred dollars ($100) for a permit not described in subdivision (1).

(b) No To qualify under subsection (a), a surety bond shall must be approved unless issued by a company
holding an applicable certificate of authority from the department of insurance, state of Indiana. A surety bond shall
be executed by the operator as principal and by the surety (or for either of them by an attorney-in-fact with certified
power of attorney attached).

(c) A certificate of deposit must be assigned in writing to the state and the assignment noted upon the books of the
bank issuing the certificate. (Natural Resources Commission; 312 IAC 17-3-6; filed Feb 23, 1998, 11:30 a.m.: 21
IR 2353)

SECTION 7. 312 IAC 17-3-8 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

312 IAC 17-3-8 Shothole plugging; surface reclamation
Authority: IC 14-37-3
Affected: IC 14-37

Sec. 8. (a) An owner or operator must plug any hole drilled during a geophysical survey in a manner that prevents
the pollution of any underground source of drinking water.

(b) The method and materials used to plug a shothole must be approved in advance by the division.

(c) (b) Within thirty (30) days after a seismic shooting operation, completion of operations, an owner or
operator must satisfy each of the following:

(1) Plug any shothole as required by subsection (b). (a).
(2) Clear the vicinity of the shooting operation of any refuse and equipment related to the operation.
(3) Restore the surface as nearly as practicable to its conditions before the operation.

(Natural Resources Commission; 312 IAC 17-3-8; filed Feb 23, 1998, 11:30 a.m.: 21 IR 2353)

SECTION 8. 312 IAC 17-3-9 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

312 IAC 17-3-9 Reports
Authority: IC 14-37-3



Affected: IC 4-21.5; IC 5-14-3; IC 14-37-7-1

Sec. 9. (a) Immediately upon the completion of a geophysical survey, an owner or operator must file with the
division

(1) a geophysical survey surveying completion final report or on a form approved by the division.
(2) a geophysical operations progress report.

(b) A report filed under subsection (a) is provided pursuant to under IC 14-37-7-1(a)(4). The report is
confidential for one (1) year from the date of filing.

(c) An owner or operator may request that, beyond the period described in subsection (b), any portion of the
report be maintained by the division as a trade secret. A request under this subsection applies for a period of five (5)
years from filing and may be extended by the operator for the same period upon a written request filed within sixty
(60) days of the expiration of the original five (5) year period.

(d) If a person files a request under IC 5-14-3 for information claimed as a trade secret under subsection (c), the
division shall make a reasonable attempt to contact the owner or operator to determine if consent to disclosure can
be obtained.

(e) If consent to disclose cannot be obtained under subsection (d), the division shall inform the person making the
request. That person may obtain administrative review under IC 4-21.5 and 312 IAC 3 of the claimed status of the
document as a trade secret. The owner or operator shall be named as a respondent in a request for administrative
review. (Natural Resources Commission; 312 IAC 17-3-9; filed Feb 23, 1998, 11:30 a.m.: 21 IR 2354)

Notice of Public Hearing

Under IC 4-22-2-24, notice is hereby given that on May 24, 2004 at 10:00 a.m., at the Indiana Government
Center-South, 402 West Washington Street, Room W272, Indianapolis, Indiana the Natural Resources Commission
will hold a public hearing on proposed amendments concerning the operating requirements for a Class II well and
geophysical survey operations. Copies of these rules are now on file at the Indiana Government Center-South, 402
West Washington Street, Room W272 and Legislative Services Agency, One North Capitol, Suite 325, Indianapolis,
Indiana and are open for public inspection.

Michael Kiley
Chairman

 Natural Resources Commission


