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TITLE 610 DEPARTMENT OF LABOR
LSA Document #03-37(F)
DIGEST

Amends 610 IAC 4-6-11 to comply with amended federal Occupational Safety and Health Administration requirements for
recording criteria for cases involving occupational hearing loss. Effective 30 days after filing with the secretary of state.

610 IAC 4-6-11
SECTION 1. 610 IAC 4-6-11 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

610 TAC 4-6-11 Recording criteria for cases involving occupational hearing loss
Authority: IC 22-1-1-2; IC 22-8-1.1-48.1
Affected: IC 22-8-1.1-3.1; IC 22-8-1.1-43.1

Sec. 11. (a) Begmming on Famuary +; 2663; If an employee’s hearing test (audiogram) reveals that a work-related standard
threshold shift (STS) has occurred in one (1) or both ears, and the employee’s total hearing level is twenty-five (25) decibels
or more above audiometric zero in the same ear as the STS (averaged at two thousand (2,000), three thousand (3,000), and
four thousand (4,000) hertz), the employer must record the case on the Occupational Safety and Health Administration (OSHA)

300 Log. by checking the “hearing toss? eotummn:

(b) Beginning on January 1; 2663; Implementation of this section shall be as follows:
(1) As used in this rule, “STS” has the meaning as set forth in the occupational noise exposure standard at 29 CFR
1910.95(g)(10)(i) as a change in hearing threshold, relative to the most recent baseline audiogram for that employee; of an average
of ten (10) decibels or more at two thousand (2,000), three thousand (3,000), and four thousand (4,000) hertz in one (1) or both
ears.
(2) Employers shall evaluate the current audiogram to determine whether an employee has an STS and a twenty-five (25)
decibels hearing level as follows:
(A) If the employee has never previously experienced a recordable hearing loss, the employer must compare the employee’s
current audiogram with that employee’s baseline audiogram. If the employee has previously experienced a recordable hearing
loss, the employer must compare the employee’s current audiogram with the employee’s revised baseline audiogram (the
audiogram reflecting the employee’s previous recordable hearing loss case).
(B) Audiometric test results reflect the employee’s overall hearing ability in comparison to audiometric zero. Therefore,
using the employee’s current audiogram, the employer must use the average hearing level at two thousand (2,000), three
thousand (3,000), and four thousand (4,000) hertz to determine whether or not the employee’s total hearing level is
twenty-five (25) decibels or more.
(3) When comparing audiogram results, the employer may adjust the results for the employee’s age when the audiogram was taken
using Table F-1 or F-2, as appropriate, in Appendix F of 29 CFR 1910.95. The employer may not use an age adjustment when
determining whether the employee’s total hearing level is twenty-five (25) decibels or more above audiometric zero.
(4) If the employer retests the employee’s hearing within thirty (30) days of the first test, and the retest does not confirm the
recordable STS, the employer is not required to record the hearing loss case on the OSHA 300 Log. If the retest confirms the
STS, the employer must record the hearing loss illness within seven (7) calendar days of the retest. If subsequent audiometric
testing performed under the testing requirements of the noise standard indicates that an STS is not persistent, the
employer may erase or strike out the recorded entry.
(5) Hearing loss is presumed to be work related if the employee 1s exposed to notse m the workplace at an eight (8) hour time=

wetighted average of etghty=-five (85) deetbels or greater; or to a totat notse dose of fifty pereent (50%%); as defined m 29 €FR
1940:95- For hearing toss eases where the employee 1s not exposed to this tevel of notse; the emptoyer an event or exposure in



the work environment either caused or contributed to the hearing loss or significantly aggravated a preexisting hearing
loss. Employers must use the eriterta rules contained in section 6 of this rule to determine tf the whether hearing loss is work
related.

(6) If a physician or other licensed health care professional determines that the hearing loss is not work related or has not been
significantly aggravated by occupational noise exposure, the employer is not required to consider the case work related or to record
the case on the OSHA 300 Log.

(7) Employers must check the 300 Log column for hearing loss when entering a recordable hearing loss case on the OSHA
300 Log.

te) Yntil Becember 315 2602; employers are required to record a work refated hearing toss averaging twenty=ftve (25 deetbels
or more at two thotsand (2;600); three thousand (3;060); and four thousand (4;006) hertz in either ear on the OSHA 360 Log: When
make a correction for presbycusts taging) by using the tables in Appendix F of 29 €FR +916-95: (Department of Labor, 610 IAC
4-6-11; filed Sep 26, 2002, 11:22 a.m.: 26 IR 361, filed Jan 27, 2004, 7:00 p.m.: 27 IR 1879)
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