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TITLE 876 INDIANA REAL ESTATE
COMMISSION

Proposed Rule
LSA Document #03-196

DIGEST

Amends 876 IAC 3-6-9 to exempt employees of governmental entities, who are Indiana licensed trainee appraisers,
in the course of the governmental entities� activities from the requirements that a certified or licensed appraiser may not
be the supervising appraiser for more than two trainees and that the supervising appraiser shall accompany the Indiana
licensed trainee appraiser and inspect the subject and comparable properties on the first 50 assignments performed by
the trainee and, during the first year the trainee holds an active license, all assignments located more than 50 miles from
the supervising appraiser�s office. Effective 30 days after filing with the secretary of state.

876 IAC 3-6-9

SECTION 1. 876 IAC 3-6-9, AS AMENDED AT 26 IR 1108, SECTION 5, IS AMENDED TO READ AS
FOLLOWS:

876 IAC 3-6-9 Indiana licensed trainee appraisers; supervision
Authority: IC 25-34.1-3-8
Affected: IC 25-34.1

Sec. 9. (a) This section establishes requirements for the use and supervision of Indiana licensed trainee appraisers.

(b) Indiana licensed trainee appraisers shall be subject to direct supervision (including inspection of all properties
except as allowed by subsection (i)) by a supervising appraiser who shall be licensed or certified in Indiana.

(c) The supervisor shall be responsible for the direct supervision of the Indiana licensed trainee appraiser by signing
and certifying the report as in compliance with the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice.

(d) The Indiana licensed trainee appraiser is permitted to have more than one (1) supervising appraiser in the office
of the licensed or certified appraiser holder of record with whom the Indiana licensed appraiser has associated under
876 IAC 3-3-22.

(e) Effective January 1, 2004, a certified or licensed appraiser may not be the supervising appraiser for more than two
(2) trainees.

(f) An appraisal log shall be maintained by the Indiana licensed trainee appraiser and supervising appraiser and shall,
at a minimum, include the following for each appraisal:

(1) Client name and address.
(2) Address of appraised property.
(3) Description of work performed.
(4) Number of work hours.

(g) The supervising appraiser shall review and sign the appraisal log annually and provide the log to the trainee. It
is the responsibility of the trainee to retain the log for submission to the board with any future application for license
certification. The trainee shall be entitled to copies of appraisals, including appraisal reports and any work files, which
that the trainee completes.



(h) Separate appraisal logs shall be maintained by each supervising appraiser.

(i) The Indiana licensed trainee appraiser shall be subject to direct supervision until the Indiana licensed trainee
appraiser is competent in accordance with the Competency Provision of the Uniform Standards of Professional
Appraisal Practice, as adopted in section 2 of this rule, to perform appraisals for the specific property type. After the
Indiana licensed trainee appraiser demonstrates competency, the supervising appraiser is not required to inspect the
properties. However, the supervising appraiser must continue to sign and accept full responsibility for all appraisals
performed by the Indiana licensed trainee appraiser.

(j) In addition to the requirements in subsection (i), the supervising appraiser shall accompany the Indiana licensed
trainee appraiser and inspect the subject and comparable properties on the following appraisal assignments:

(1) The first fifty (50) assignments performed by the trainee.
(2) During the first year the trainee holds an active license, all assignments located more than fifty (50) miles from
the supervising appraiser�s office.

(k) Subsections (e) and (j) do not apply when an Indiana licensed trainee appraiser is an employee of a
governmental entity acting in the course of the governmental entity�s activities. (Indiana Real Estate Commission;
876 IAC 3-6-9; filed Dec 8, 1993, 4:00 p.m.: 17 IR 782; filed Apr 10, 1995, 10:00 a.m.: 18 IR 2124; readopted filed
May 29, 2001, 10:00 a.m.: 24 IR 3238; filed Dec 3, 2002, 3:00 p.m.: 26 IR 1108)

Notice of Public Hearing

Under IC 4-22-2-24, notice is hereby given that on October 23, 2003 at 10:30 a.m., at the Indiana Government
Center-South, 402 West Washington Street, Conference Center Room 12, Indianapolis, Indiana the Indiana Real Estate
Commission will hold a public hearing on proposed amendments to exempt employees of governmental entities, who
are Indiana licensed trainee appraisers, in the course of the governmental entities� activities from the requirements that
a certified or licensed appraiser may not be the supervising appraiser for more than two trainees and that the
supervising appraiser shall accompany the Indiana licensed trainee appraiser and inspect the subject and comparable
properties on the first 50 assignments performed by the trainee and, during the first year the trainee holds an active
license, all assignments located more than 50 miles from the supervising appraiser�s office. Copies of these rules are
now on file at the Indiana Government Center-South, 302 West Washington Street, Room E012 and Legislative Services
Agency, One North Capitol, Suite 325, Indianapolis, Indiana and are open for public inspection.

Gerald H. Quigley
Executive Director

 Professional Licensing Agency


