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TITLE 71 INDIANA HORSE RACING
COMMISSION

LSA Document #03-244(E)
DIGEST

Amends 71 TAC 7-3-6 concerning driver’s attire. Amends 71 IAC 7.5-1-4 concerning coupled entries and quarter
horse trials. Amends 71 IAC 7.5-6-3 concerning jockey requirements and silks. Effective August 21, 2003.

71 IAC 7-3-6
71 TAC 7.5-1-4
71 TIAC 7.5-6-3

SECTION 1. 71 IAC 7-3-6 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

71 IAC 7-3-6 Attire
Authority: IC 4-31-3-9
Affected: IC 4-31

Sec. 6. (a) Drivers must wear distinguishing colors and clean white pants and shall not be allowed to start in a race
or other public performance unless in the opinion of the judges:

(1) they are properly dressed,;

(2) their driving outfits are clean; and

(3) they are well groomed.
During inclement weather conditions, drivers must wear rain suits matching their colors.

(b) Any driver wearing colors who appears at a betting window or at a bar or in a restaurant which dispenses alcoholic
beverages shall be fined or suspended, or both.

(¢) Corporate advertising or logos on driver’s apparel shall not be permitted. (Indiana Horse Racing
Commission; 71 IAC 7-3-6; emergency rule filed Feb 10, 1994, 9:20 a.m.: 17 IR 1161; emergency rule filed Aug 10,
1994, 3:30 p.m.: 17 IR 2912; emergency rule filed Feb 20, 2001, 10:08 a.m.: 24 IR 2107, readopted filed Oct 30, 2001,
11:50 a.m.: 25 IR 899; emergency rule filed Aug 21, 2003, 4:45 p.m.: 27 IR 205)

SECTION 2. 71 IAC 7.5-1-4, AS AMENDED AT 26 IR 2383, SECTION 12, IS AMENDED TO READ AS
FOLLOWS:

71 IAC 7.5-1-4 Coupled entries
Authority: IC 4-31-3-9
Affected: IC 4-31

Sec. 4. (a) Two (2) or more horses which are entered in a race shall be joined as a mutuel and single betting interest
if they are owned or leased in whole or in part by the same owner. The association, with the permission of the stewards,
may uncouple horses trained by the same trainer but owned entirely by different owners. The uncoupling of such horses
shall be prohibited in trifecta races.

(b) No more than two (2) horses having common ties through ownership or training may be entered in an overnight
race. Ynder Other than quarter horse time trials and time trial finals, in no circumstances may two (2) horses
having common ties of ownership start to the exclusion of a single entry. Preference for horses with the same trainer,



but having no common ties of ownership, will be determined by the conditions of the race and/or preference date and
may exclude a single entry.

(c) A trainer may not train for another trainer licensed in the state of Indiana. (Indiana Horse Racing Commission;
71 IAC 7.5-1-4; emergency rule filed Jun 15, 1995, 5:00 p.m.: 18 IR 28635, eff Jul 1, 1995, emergency rule filed Aug
9, 1995, 10:30 a.m.: 18 IR 3406, emergency rule filed May 20, 1996, 10:00 a.m.: 19 IR 2892; emergency rule filed Jun
22, 2000, 3:05 p.m.: 23 IR 2780, readopted filed Oct 30, 2001, 11:50 a.m.: 25 IR 899; emergency rule filed Feb 21,
2003, 4:15 p.m.: 26 IR 2383, emergency rule filed Aug 21, 2003, 4:45 p.m.: 27 IR 205)

SECTION 3. 71 IAC 7.5-6-3 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

71 TAC 7.5-6-3 Jockey requirements
Authority: IC 4-31-3-9
Affected: IC 4-31

Sec. 3. (a) Jockeys shall report to the jockeys’ quarters at the time designated by the association. Jockeys shall report
their engagements and any overweight to the clerk of scales. Jockeys shall not leave the jockeys’ quarters, except to ride
in scheduled races, until all of their riding engagements of the day have been fulfilled, except as approved by the
stewards.

(b) A jockey who has not fulfilled all riding engagements, who desires to leave the jockeys’ quarters, must first
receive the permission of the stewards and must be accompanied by an association security guard.

(c) While in the jockeys’ quarters, jockeys shall have no contact or communication with any person outside the
jockeys’ quarters other than commission personnel and officials, an owner or trainer for whom the jockey is riding, the
jockey’s agent, or a representative of the regular news media, except with the permission of the stewards. Any
communication permitted by the stewards may be conducted only in the presence of the clerk of scales or other person
designated by the stewards.

(d) Jockeys shall be weighed out for their respective mounts by the clerk of scales not more than thirty (30) minutes
before post time for each race.

(e) Only valets employed by the association shall assist jockeys in weighing out.

(f) A jockey must wear a safety vest when riding in any official race. The safety vest shall weigh no more than two
(2) pounds and be designed to provide shock absorbing protecting to the upper body of at least a rating of five (5) as
defined by the British Equestrian Trade Association (BETA).

(g) A jockey’s weight shall include the jockey’s clothing, boots, saddle and its attachments, and any other equipment
except the whip, bridle, bit or reins, safety helmet, safety vest, blinkers, goggles, and number cloth.

(h) Seven (7) pounds is the limit of overweight any horse is permitted to carry.

(i) Once jockeys have fulfilled their riding engagements for the day and have left the jockeys’ quarters, they shall not
be readmitted to the jockeys’ quarters until after the entire racing program for that day has been completed, except with
permission of the stewards.

(j) Corporate advertising or logos on jockey’s apparel shall not be permitted. (Indiana Horse Racing
Commission; 71 IAC 7.5-6-3; emergency rule filed Jun 15, 1995, 5:00 p.m.: 18 IR 2871, eff Jul 1, 1995, emergency
rule filed Aug 9, 1995, 10:30 a.m.: 18 IR 3409, readopted filed Oct 30, 2001, 11:50 a.m.. 25 IR 899, emergency rule
filed Aug 21, 2003, 4:45 p.m.: 27 IR 206)
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