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TITLE 410 INDIANA STATE DEPARTMENT OF
HEALTH

Proposed Rule
LSA Document #02-295

DIGEST

Amends 410 IAC 6-7.2 regarding the operation and sanitation of youth camps. Effective 30 days after filing with the secretary
of state.

410 IAC 6-7.2-17
410 IAC 6-7.2-29
410 IAC 6-7.2-30

SECTION 1. 410 IAC 6-7.2-17 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

410 IAC 6-7.2-17 General health
Authority: IC 16-19-3-4
Affected: IC 16-19-3

Sec. 17. (a) When a youth camp is in session, there shall be an individual present who is designated as the health supervisor and
who has completed at least the Red Cross Standard First Aid Course or its equivalent.

(b) A member of the camp health staff shall conduct a health screening of each camper to identify any illness or communicable
disease. The screening shall:

(1) occur not more than twelve (12) hours after arrival at camp; and
(2) include a check of medications in use by each camper.

(c) Youth camps owners shall maintain possess an original or a copy of an up to date medical log. The medical log shall be in
permanent ink and be a record of the dates, times, patient names, ailments, treatments, names of attending staff, and signature of
the staff member person who made the entries into the log.

(d) Medication prescribed for campers or staff members shall be dispensed from original containers.

(e) Medications, except those a physician prescribed for self-administration, shall be locked in a cabinet, box, or drawer or stored
in a safe place inaccessible to children.

(f) Whenever there is an injury or illness to a camper that results in hospitalization, a positive x-ray or laboratory analysis, or the
camper is being sent home, a report shall be sent to the department. This report shall be:

(1) made on a form acceptable to the department; and
(2) filed with the department within ten (10) days of an incident.

(g) Whenever there is an injury or illness that results in the death of a camper or staff member, a report of the incident and death
shall be filed with the department within twenty-four (24) hours of the death.

(h) The use of tobacco products or alcohol is prohibited in buildings used by children. in the presence of children, or in areas that
will be occupied by children. The use of tobacco products or alcoholic beverages is prohibited in a youth camp while it is in
operation. (Indiana State Department of Health; 410 IAC 6-7.2-17; filed Jun 27, 2002, 1:30 p.m.: 25 IR 3750)



SECTION 2. 410 IAC 6-7.2-29 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

410 IAC 6-7.2-29 Buildings and sleeping shelters
Authority: IC 16-19-3-4
Affected: IC 16-19-3

Sec. 29. (a) Buildings, structures, tents, and cabins shall be kept in good repair and maintained in a safe and sanitary condition.

(b) Floors and floor coverings in buildings used for sleeping or camp activities shall be in good repair and easily cleanable.

(c) Buildings used for sleeping shall have screened openable windows equal to at least ten percent (10%) of the floor area. or
mechanical ventilation as required by 675 IAC 13-2.3.

(d) Outside openings shall be screened with at least sixteen (16) mesh screen to prevent the entrance of insects.

(e) Screened doors shall be tight-fitting, in good repair, and self-closing.

(f) At least thirty (30) square feet of floor space per camper must be provided in rooms used for sleeping.

(g) Beds shall be arranged so the heads of the sleepers are at least six (6) feet apart and there is at least thirty (30) inches between
the sides of the beds. Beds are not required to be permanently affixed to the floor.

(h) Sleeping rooms shall have a minimum ceiling height of seven (7) feet.

(i) Bedding provided by the camp operator shall be clean and washed before use by a new camper.

(j) Foam bed mattresses shall be provided with easily cleanable mattress covers.

(k) Vertical separation between the top of the lower mattress of a double deck bunk and the upper bunk shall be a minimum of
twenty-seven (27) inches. The vertical separation from the top of the upper mattress to the ceiling shall be a minimum of thirty-six
(36) inches.

(l) Bunk beds used by campers shall be equipped with guardrails on the upper bunk. Guardrails are required on any side of a bunk
not placed tightly against a wall.

(m) At least twenty (20) foot-candles of light shall be provided throughout buildings used for sleeping.

(n) Tent material shall be flame-retardant. (Indiana State Department of Health; 410 IAC 6-7.2-29; filed Jun 27, 2002, 1:30 p.m.:
25 IR 3755)

SECTION 3. 410 IAC 6-7.2-30 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

410 IAC 6-7.2-30 Water recreation
Authority: IC 16-19-3-4
Affected: IC 16-19-3

Sec. 30. (a) An individual currently certified as a lifeguard and having a current cardiopulmonary resuscitation (CPR) certification
must direct swimming, boating, canoeing, watercraft, water skiing, and other aquatic activities.

(b) A minimum of one (1) counselor for each fifteen (15) campers shall supervise watercraft and swimming activities.

(c) At each aquatic site, a minimum of one (1) currently certified lifeguard for each thirty (30) campers must be provided.

(d) Swimming pools shall comply with 410 IAC 6-2 and 675 IAC 20.



(e) In addition to the requirements of 410 IAC 6-2 and 675 IAC 20, swimming pools less than two thousand (2,000) square feet
shall have one (1) or more qualified lifeguards on duty when the pool is in use by campers.

(f) Watercraft activity participants must wear a Type II or Type III U.S. Coast Guard approved personal flotation device.

(g) Bathing beaches shall comply with the following:
(1) Camp bathing beaches shall have a water surface area of at least one (1) acre.
(2) A minimum of twenty-five (25) square feet of water surface per bather shall be provided in areas having a water depth less
than four (4) feet.
(3) At least seventy-five (75) square feet of water surface per bather shall be provided in areas over four (4) feet deep.
(4) A minimum of thirty-five (35) square feet of land area shall be provided per bather.
(5) The camp bathing beach, from the shoreline out to a water depth of six (6) feet, shall consist of pea gravel or other material
approved by the department of natural resources to minimize turbidity.
(6) Floating marker lines securely anchored with buoys, spaced at intervals of no more than twenty-five (25) feet, shall be provided
to designate the perimeter of the bathing area. Marker lines shall delineate the separation between the shallow (less than five (5)
feet), deep, and diving areas. Depth markers shall be provided at diving areas.
(7) Toilet facilities shall be provided within five hundred (500) feet of camp bathing beaches, in the ratio of one (1) toilet for each
fifty (50) bathers. Where flush toilets are provided lavatories shall be provided in the ratio of one (1) lavatory for each fifty (50)
bathers.
(8) Water samples shall be collected at the camp bathing beach for bacteriological examination and submitted to an approved
laboratory for analysis. Samples shall be submitted in accordance with the following:

(A) One (1) sample at least two (2) weeks prior to opening.
(B) One (1) sample each week the bathing beach is open thereafter.
(C) One (1) sample after a heavy rainfall of at least one-half (½) inch.

(9) Bathing beach samples shall be collected within one (1) foot of the surface, in water having a depth of at least three (3) feet,
but no more than six (6) feet and at least twenty (20) feet from swimmers and animals.
(10) The bathing beach must be closed if the beach water quality does not meet the following water quality standards:

(A) Escherichia coliform bacteria, using the membrane filter count, exceeds one hundred twenty-five (125) colonies per one
hundred (100) milliliters as a geometric mean based on no less than five (5) samples equally spaced over a thirty (30) day period.
(B) Escherichia coliform bacteria using the membrane filter count exceeds two hundred thirty-five (235) colonies per one
hundred (100) milliliters in any one (1) sample in a thirty (30) day period.
(C) The water has aquatic vegetation, deposits, growths, oil, grease, chemicals, or other substances capable of creating toxic
reactions, skin or membrane irritations, or a health or safety hazard.

(11) Results of each camp bathing beach water sample analysis must be reported to the department.
(12) At least one (1) qualified lifeguard shall be on duty when the bathing beach is open to swimmers.
(13) A lifeguard shall be stationed at each diving area.
(14) Each lifeguard station shall have a clear and unobstructed view of the lifeguard’s area of responsibility and at least one (1)
lifeguard station at the diving area and on shore shall be an elevated stand.
(15) Land based lifeguard stations shall be located within thirty (30) feet of the shoreline.
(16) Lifeguard stations shall be equipped with a whistle or megaphone and sunglasses.
(17) When performing as a lifeguard, lifeguards shall not perform any other tasks and shall not be in the water except in the line
of duty.
(18) A spine board equipped with ties or straps and cervical collar a head immobilization device shall be provided at each
aquatic location.
(19) A rescue tube shall be provided at each lifeguard station.
(20) Required safety equipment shall be kept clean, in good repair, and ready for use.

(Indiana State Department of Health; 410 IAC 6-7.2-30; filed Jun 27, 2002, 1:30 p.m.: 25 IR 3755)

Notice of Public Hearing

Under IC 4-22-2-24, notice is hereby given that on May 22, 2003 at 2:00 p.m., at the Indiana State Department of Health, 2 North
Meridian Street, Yoho Board Room, Indianapolis, Indiana the Indiana State Department of Health will hold a public hearing on
proposed amendments to the rules on youth camps to address certain issues, including maintenance of a medical log, use of tobacco
or alcohol, first aid kits, the use of buildings and sleeping shelters, and spine boards at bathing beaches. Copies of these rules are



now on file at the Consumer Protection Division of Healthcare Regulatory Services Commission, Indiana State Department of
Health, 2 North Meridian  Street, Fifth Floor  and Legislative Services Agency, One North Capitol, Suite 325, Indianapolis, Indiana
and are open for public inspection.

Gregory A. Wilson, M.D.
State Health Commissioner

 Indiana State Department of Health


