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TITLE 405 OFFICE OF THE SECRETARY OF

FAMILY AND SOCIAL SERVICES
LSA Document #02-280(E)
DIGEST

Temporarily amends 405 |AC 5-24-7 to revise copayment structure for drugs reimbursed by Medicaid. Brand name
legend drugs will be subject to a $3 copayment. Generic legend drugs, al nonlegend drugs, and compounded
prescriptions will be subject to a $.50 copayment. Authority: 1C 4-22-2-37.1; 1C 12-8-1-12; Public Law 291-2001,
SECTION 48. The original emergency document, LSA Document #02-199(E), as printed at 25 IR 3803, effective July
1, 2002, expires September 26, 2002. Effective September 26, 2002.

SECTION 1. (a) Under 1C 12-15-6, a copayment isrequired for legend and nonlegend drugs and insulin in
accor dance with the following:
(1) The copayment shall be paid by the recipient and collected by the provider at the time the serviceis
rendered. Medicaid reimbur sement to the provider shall be adjusted to reflect the copayment amount for
which therecipient isliable.
(2) In accordancewith 42 CFR 447.15, the provider may not deny servicestoany eligibleindividual on account
of theindividual’sinability to pay the copayment amount. Under 42 CFR 447.15, this serviceguar antee does
not apply to an individual who is able to pay, nor does an individual’ s inability to pay eliminate his or her
liability for the copayment.
(3) Theamount of the copayment will be asfollows:

(A) Fifty cents ($0.50) for each generic legend drug dispensed.

(B) Fifty cents ($0.50) for each nonlegend drug dispensed, whether brand name or generic.

(C) Threedollars ($3) for each brand namelegend drug dispensed.

(D) Fifty cents ($0.50) for each compounded prescription, whether legend or nonlegend.
The pharmacy provider shall collect a copayment for each drug dispensed by the provider and covered by
M edicaid.

(b) Thefollowing pharmacy services are exempt from the copayment requirement:

(1) Emergency services provided in a hospital, clinic, office, or other facility equipped to furnish emergency
care.

(2) Servicesfurnished to individualslessthan eighteen (18) years of age.

(3) Servicesfurnished to pregnant women if such servicesarerelated to the pregnancy or any other medical
condition that may complicate the pregnancy.

(4) Services furnished to individuals who are inpatients in hospitals, nursing facilities, intermediate care
facilitiesfor the mentally retarded, or other medical institutions.

(5) Family planning services and supplies furnished to individuals of child bearing age.

(6) Health maintenance or ganization (HM O) pharmacy services.

SECTION 2. SECTION 1 of thisdocument expires December 25, 2002.
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