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TITLE 515 ADVISORY BOARD OF THE DIVISION
OF PROFESSIONAL STANDARDS

NOTE: Under P.L.246-2005, SECTION 234, the name of the Professional Standards Board is changed to the Advisory Board of the
Division of Professional Standards, effective July 1, 2005.

Proposed Rule
LSA Document #05-339

DIGEST

Amends 515 IAC 9-1-1 to add a definition to reflect that the responsibility for teacher licensing has been transferred to the
Department of Education. Amends 515 IAC 9-1-2 concerning certificates and licenses issued under prior rules. Repeals 515 IAC
1-2-2. Effective 30 days after filing with the Secretary of State.

IC 4-22-2.1-5 Statement Concerning Rules Affecting Small Businesses
The proposed amendments will not impose requirements or costs on small businesses under IC 4-22-2.1-5.

515 IAC 1-2-2
515 IAC 9-1-1
515 IAC 9-1-2

SECTION 1. 515 IAC 9-1-1 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

515 IAC 9-1-1 Definitions
Authority: IC 20-28-2-6
Affected: IC 20-28-2; IC 20-28-5; IC 20-30-2-3

Sec. 1. (a) The definitions in this section apply throughout this article.

(b) “Academic school year” means the school calendar year as defined by the local school district school board in IC 20-30-
2-3.

(c) “Accomplished practitioner license” is equivalent to the professional license as set forth by 515 IAC 1-2-3 and 515 IAC
1-3-2 [515 IAC 1-3 was repealed filed Sep 30, 2003, 9:45 a.m.: 27 IR 505.].

(d) “Approved program” means a teacher education program offered by a college or university that has been approved
by the department or NCATE-accredited.

(e) “Compact state” means a state that has entered into a reciprocity agreement with Indiana through the National
Association of State Directors of Teacher Education (NASDTEC) for any of the following:

(1) Instruction.
(2) School services.
(3) Administration licensure.

(f) “Department” means the department of education.

(g) “Initial practitioner license” is equivalent to the initial standard license under IC 20-28-5.

(h) “Instructional license” means a teaching license.



(i) “Interstate Compact Agreement” means the reciprocity agreement Indiana belongs to through NASDTEC. NASDTEC
is located at 39 Nathan Ellis Highway, PMB #134, Mashpee, MA 02649-3267, Web site: www.nasdtec.org.

(b) (j) “Licensing advisor” means a representative of a teacher training institution within Indiana who acts as a teacher advisor for,
and at the request of, the applicant.

(c) “School setting” means the school building where the professional educator practices.

(d) “Approved program” means a teacher education program offered by a college or university that has been approved by the board,
or NCATE-accredited, or accredited by board.

(e) “Academic school year” means the school calendar year as defined by the local school district school board in IC 20-30-2-3.

(k) “National Council for Accreditation of Teacher Education” or “NCATE” means that the institution has met all
requirements for NCATE accreditation for their teacher training institution. NCATE is located at 2010 Massachusetts
Avenue NW, Suite 500, Washington, D.C. 20036-1023, Web site: www.ncate.org.

(f) (l) “Performance-based assessment” means standards based program.

(g) “Teacher training institution” means a college or university offering a program of teacher education approved by board.

(h) “National Council for Accreditation of Teacher Education (NCATE)” means that the institution has met all requirements for
NCATE accreditation for their teacher training institution. NCATE is located at 2010 Massachusetts Avenue NW, Suite 500,
Washington, D.C. 20036-1023, Web site: www.ncate.org.

(i) “Interstate Compact Agreement” means the reciprocity agreement Indiana belongs to through the National Association of State
Directors of Teacher Education (NASDTEC). NASDTEC is located at 39 Nathan Ellis Highway, PMB #134, Mashpee, MA 02649-
3267, Web site: www.nasdtec.org.

(j) “Compact state” means a state that has entered into a reciprocity agreement with Indiana through NASDTEC for instruction,
school services, or administration licensure.

(k) “Instructional” license means a teaching license.

(l) The initial practitioner license as used in this rule is equivalent to the initial standard license under IC 20-28-5.

(m) The “Proficient practitioner license” as used in this rule is equivalent to a renewed standard license under 515 IAC 1-2-3.

(n) The accomplished practitioner license as used in this rule is equivalent to the professional license as set forth by 515 IAC 1-2-3
and 515 IAC 1-3-2.

(n) “School setting” means the school building where the professional educator practices.

(o) “Student teaching” means a supervised preservice practice occurring near the end of a candidate’s program.

(p) “Teacher training institution” means a college or university offering a program of teacher education approved by the
department. (Advisory Board of the Division of Professional Standards; 515 IAC 9-1-1; filed Dec 4, 2003, 3:00 p.m.: 27 IR 1169;
errata filed Jul 11, 2005, 10:00 a.m.: 28 IR 3308)

SECTION 2. 515 IAC 9-1-2 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS:

515 IAC 9-1-2 Certificates and licenses issued under prior rules; recognition
Authority: IC 20-28-2-6
Affected: IC 20-28



Sec. 2. (a) All licenses and certificates issued under the provisions of prior rules governing teacher education and certification shall,
at the discretion of the board, department, retain the validity and coverage provided by such the licenses or certificates, and holders
of such the licenses or certificates shall have the option of following the gradation steps in force at the date of issue. until July 1,
2006. After July 2, 2006, all applicants obtaining an original license must meet the requirements as stated in 515 IAC 8 and 515
IAC 9. this article.

(b) All life licenses issued under prior rules shall continue to be valid for the life of the holder. All other first grade or professional
licenses issued under prior rules shall be considered as accomplished practitioner licenses providing the holder has earned either
of the following:

(1) A master’s degree. or has earned
(2) National Board Certification.

(c) All provisional or standard licenses issued under prior rules shall be considered equivalent to the proficient practitioner license
to be issued under the provisions of these rules. this article.

(d) All persons who have begun licensing programs for initial licensure under prior rules and regulations will have until July 1,
2006, to complete the program. An individual who submits an application for an original license after July 1, 2006, will be subject
to 515 IAC 8 and this article.

(e) All persons who opt to add an area to a license or certificate issued under the provisions of prior rules governing teacher
education and certification shall add the area under the requirement of the following:

(1) 515 IAC 1-1-1 through 515 IAC 1-1-69.
(2) 515 IAC 1-2-4 through 515 IAC 1-2-9.
(3) 515 IAC 1-2-19.

(Advisory Board of the Division of Professional Standards; 515 IAC 9-1-2; filed Dec 4, 2003, 3:00 p.m.: 27 IR 1169)

SECTION 3. 515 IAC 1-2-2 IS REPEALED.

Notice of Public Hearing

Under IC 4-22-2-24, notice is hereby given that on March 1, 2006 at 3:00 p.m., at the Division of Professional Standards, 101
West Ohio Street, Suite 300, Large Conference Room, Indianapolis, Indiana the Advisory Board of the Division of Professional
Standards will hold a public hearing on proposed amendments to add a definition to reflect that the responsibility for teacher
licensing has been transferred to the Department of Education and to make revisions concerning certificates and licenses. 

The proposed rule does not impose any requirements or costs on a regulated entity not expressly required by state or federal law.
Copies of these rules are now on file at the Division of Professional Standards, 101 West Ohio Street, Suite 300 and Legislative

Services Agency, One North Capitol, Suite 325, Indianapolis, Indiana and are open for public inspection.

Shawn Sriver
Director

 Division of Professional Standards
Department of Education


